Vilhelm og Carla Hansen

Rasmus Klump blev født, tegnet og fortalt af Vilhelm og Carla Hansen og oprindeligt trykt i Berlingske Aftenavis, inden den lille bjørn for alvor erobrede verden sammen med sine trofaste venner Pingo, Skæg og Pelle.

De tegnede Rasmus Klump

Vilhelm Hansen blev født den 6. maj 1900 i København og voksede op på Amager.
Efter endt skolegang kom han i lære i samme fag som faderen, hos litograf Gislason Pedersen. Udover at blive lært op som litograf, fik Vilhelm Hansen også mulighed for at bruge sine evner som tegner, blandt andet når arbejdet for Kraks Vejviser skulle udføres. Her var den unge Vilhelm eminent til at tegne kortene og skrive nydelige bogstaver til overskrifter og annoncer. Det grundlagde den senere karriere som reklametegner.

Da Vilhelm Hansens læretid var forbi, ville han prøve noget nyt og blev freelance-tegner i 1917. Dengang var det ikke en lukrativ forretning, da efterspørgslen var mangelfuld. Men det gjaldt ikke Vilhelm Hansen. Han klarede sig godt og tegnede i en årrække for forskellige reklamebureauer.

Klump var den søn, de aldrig selv fik

I 1924 mødte Vilhelm Carla Jensen, som han senere giftede sig med. De arbejdede i samme bygning, og ifølge legenden blev deres cykler en dag viklet ind i hinanden, hvilket skulle have været årsagen til, at de mødte hinanden.

Carla blev Vilhelms livsledsager og samarbejdspartner. Hun var medforfatter og medtegner til flere billedbøger, serien ”Firlingerne” og ”Rasmus Klump”. Som par var de stille, men øjensynligt meget lykkelige. De boede hele deres liv på Østerbro, rejste ikke meget udenlands, men tog gerne til de nordsjællandske skove for at få fred og inspiration til deres historier.

De fik ingen børn, men adopterede pigen Uni, der var datter af en brunkulsarbejder, som rejste fra egn til egn. Uni var allerede som barn involveret i ægteparrets produktion af billedbøger og tegneserier. Både Vilhelm og Carla Hansen omtalte dog ofte Rasmus Klump som den søn, de aldrig selv fik. Han forblev da også en fast del af hele familiens liv helt frem til deres død.

Vilhelm Hansen døde i al stilfærdighed i julen 1992. Datteren Uni gik bort i 1997, mens Carla Hansen døde i 2001, 95 år gammel.