Rasmus Klump og hans venner

Den største figur i dansk tegneseries historie

Rasmus Klump er den største figur i dansk tegneseries historie. Siden han kom til verden ved Vilhelm Hansens pen i 1951, er han udkommet i mere end 20 lande og har solgt mere end 20 millioner tegneseriehæfter, mens tegneseriestriben, der blev publiceret i mere end 120 aviser i 21 lande, blev trykt i over 30 millioner eksemplarer.

Rasmus Klumps forunderlige verden

Den lille bjørn med de røde smækbukser med polkaprikker og den blå tophue , som tager ud på eventyr med sine venner, er kendt og elsket af alle. Man kan ikke lade være med at holde af ham. Den ukomplicerede verden han lever i. Det langsomme tempo, der står som en skarp kontrast til mange andre former for børneunderholdning, hvor tempo og handling frembyder et radikalt anderledes afviklingstempo.

“Den var tænkt som en børneserie. Men det gælder jo al god børneunderholdning, at den også har noget til de voksne"; siger Per Carlsen, Klumps redaktør i 1950-erne og 1960-erne.

Som voksne er vi mange, der stadig mindes Rasmus Klumps verden med glæde, og ikke er flove over at kigge derind igen fra tid til anden. Det er som at komme hjem, at dykke ned i børnehøjde igen, og midlertidigt lægge hverdagens bekymringer, pengesorger og deadlines væk, og lade sig glide med i det rolige fortælletempo, i sikker forvisning om at det nok skal gå altsammen, og at alle fremmede, vi møder på vores vej, er vores gode venner.

Sådan er det nemlig i Klumps verden.

Se alle plakaterne

Pildskadden, Gøjen og alle de andre

Hele historien om Rasmus Klump starter med, at han sammen med sine venner bygger et skib. Grunden til, at Vilhelm Hansen valgte denne historie til seriens første stribe, var ikke helt tilfældigt: en tidligere kollega på et reklamebureau havde købt et skib og ville sætte det i stand. Det fortalte han vidt og bredt om på bureauet.

Og når nu denne kollega indirekte var ophavsmand til ideen, fik han også en rolle i serien – nemlig som den lille skildpadde Pildskadden, som altid laver noget, der slet ikke vedkommer resten af handlingen.

Rasmus Klump

Rasmus Klump er en glad og energisk lille bjørn med et hjerte af guld og et ukueligt gå-på-mod. Rasmus Klump har en ubegrænset tillid til, at alle vil ham og hinanden det godt, og i hans verden er det heldigvis også sådan.

Rasmus Klump er den ukronede, men ubestridte og højt beundrede leder af sin lille gruppe. Han kendes af stort set alle, han møder, og hjælper uden betænkning eller begrænsninger enhver, der har behov.

Rasmus Klump fik sit fornavn efter Jørgen Clevins struds, der var forgængeren til Klump. Efternavnet kommer fra hunden Klump, som tilhørte en af de andre lejere i Vilhelm Hansens opgang.

Pingo

Pingo

Pingvinen Pingo kom med i serien ved lidt af et tilfælde: ”Jeg havde brug for et sort dyr af dekorative grunde, og det blev altså ham”, har Vilhelm Hansen fortalt.

Pingvinen med den røde butterfly er Rasmus Klumps nærmeste ven. Han står last og brast med Klump og er med i stort set alle eventyrene. Pingo fungerer lidt som gruppens klovn, der slår kolbøtter, springer buk over sten eller klatrer i træer, mens de andre snakker.

Pingo har en meget stor familie i Pingonesien, der alle ligner ham på en prik.

Pelle

Pelle

Pelikanen Pelle eren figur, der altid dukker op, når man harbrug for ham, og hans magiske næb repræsenterer en af Rasmus Klump-universets mest geniale idéer. Pelles næbpose kan indeholde stort set alt, fra vridbor til et udvalg af malergrej, som en mellemstor farvehandler ville være stolt af.

Det er dog vigtigt, at der er begrænsninger. Penge er f.eks. helt udelukket. I næbposen findes midler til løsningen af et problem men aldrig løsningen i sig selv. Pelles næb er alle små drenges drøm om, hvad bukselommer bør kunne indeholde.

Skæg

Skæg

Sælen Skæg, den hyggelige og meget trætte kaptajn på skibet Mary, var egentlig ikke tiltænkt en vigtig rolle, men da skibet skulle bygges, gled han mere og mere ind i fortællingen og blev der.

Skæg ryger pibe i de gamle historier, men ikke i de nyere. Udover en god lur kredser Skægs tanker mest om mad: Plukfisk, biks, labskovs og pandekager er favoritter, men AL mad er velkommen.

Karakteren er i øvrigt bygget på en af Vilhelm Hansens tidligere kolleger, der var forhenværende sømand, og som elskede at fortælle skrøner fra livet på havet.

Fru Klump

Fru Klump

Mary Klump er Rasmus Klumps mor. Hendes fornavn bruges aldrig, og vi kender det kun, fordi vi ved, at Rasmus Klumps skib er opkaldet efter hende. Rasmus Klump kalder hende for "lille mor". For alle andre er hun "Rasmus Klumps mor" eller "fru Klump".

Vi kender hende kun fra Rasmus Klumps synspunkt. Hen er garanti for tryghed, omsorg og nybagte pandekager. Sammen med hende er han ikke lederen af en samling dristige globetrottere, men et barn.

Klumps mor er tilsyneladende altid i gang med at lave mad eller gøre rent, for vi ser hende kun i forklæde og med et arbejdstørklæde bundet om hovedet.

Sådan blev Rasmus Klump født

I 1951 bad pressebureauet PIB reklametegneren og illustratoren Vilhelm Hansen om at lave en børneserie, der skulle erstatte Jørgen Clevins avistegneserie ”Strudsen Rasmus”. Vilhelm foreslog en serie om lille skildpadde, men PIB foretrak en bjørn, og sådan blev det.

Honoraret for de første striber var 30 kr. pr. styk. Rasmus Klump fik sin debut i Berlingske Aftensavis 17. november,1951. Året efter gik den i 62 aviser og i 1955 var man oppe på 120 kunder i 21 lande.

De tegnede Rasmus Klump